Συμφωνία στο Eurogroup για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

Μετά από 18 ώρες διαπραγματεύσεων υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Oπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Eurogroup Λούις Ρέγο στον λογαριασμό του στο Twitter, «Η σύνοδος ολοκληρώθηκε έπειτα από 18 ώρες (διαπραγματεύσεων). Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης», σημειώνει.

Oπως αναφέρει το Reuters, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και σε περαιτέρω ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Παράλληλα, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και για το σχήμα εγγύησης καταθέσεων.

Ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι ο στόχος ήταν οι υπουργοί να καταλήξουν σε μία έκθεση που θα παραδώσουν στους Ευρωπαίους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο Μ. Σεντένο είπε ότι ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των προληπτικών εργαλείων του. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επαναβεβαίωσαν ότι η στήριξη από τον ESM θα είναι η «έσχατη λύση» και πως παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί το κατάλληλο επίπεδο προϋποθέσεων στήριξης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ESM και της Επιτροπής, η οποία βελτιώνει τη μεταξύ τους συνεργασία, τόσο εντός, όσο και εκτός προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας.

Εξάλλου, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για το δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών, κάτι το οποίο, είπε, αποτελεί σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της τραπεζικής ενοποίησης. Ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το δίχτυ ασφαλείας (backstop) θα εισαχθεί νωρίτερα από τo 2024 που είχε προβλεφθεί αρχικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί επαρκής πρόοδος μείωσης των κινδύνων έως το 2020.

Σε ό,τι αφορά τη γαλλογερμανική πρόταση για προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι θα αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, και πως οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του εργαλείου που θα ενισχύσει την συνοχή και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά το ζήτημα της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων (ΕDIS), ο Μ. Σεντένο είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά πρωτού αποφασιστεί ένας οδικός χάρτης για πολιτικές διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας «υψηλού επιπέδου», με την εντολή να εργαστεί στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και να καταθέσει τα αποτελέσματά της ως τον Ιούνιο του 2019.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε: «δεν κάναμε γιγαντιαία βήματα μπροστά, κάναμε όμως κάποια σημαντικά βήματα» και τόνισε ότι τώρα είναι στο χέρι των ηγετών της Συνόδου Κορυφής να υιοθετήσουν τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ συνεχάρη τον Μάριο Σεντένο για την πολύωρη προσπάθειά του και έκανε λόγο για βήματα προς τα εμπρός που είναι απαραίτητα.

Η συμφωνία επετεύχθη στις 7:30 το πρωί και περιλαμβάνει μέτρα για να εξοπλίσει την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης με περισσότερους οικονομικούς πόρους και να παράσχει στο ταμείο διάσωσης – τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – επιπλέον ευελιξία στο πώς μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές στην αγορά.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα

Την ικανοποίηση του Eurogroup για το ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup συζήτησε την πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία δείχνει «καλά αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσόρισαν το γεγονός ότι το 2019 θα επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% και πως αυτό γίνεται για  τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί στο να ακολουθήσουν μια σταθερή δημοσιονομική πορεία.

Ο Μ. Σεντένο σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο σε ορισμένους τομείς, όπως στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στα κόκκινα δάνεια και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την«καλή δουλειά και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα για να προχωρήσει σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

Π. Μοσκοβισί: Οι περικοπές συντάξεων ούτε νόμιμες ήταν, ούτε αναγκαίες

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ», είπε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτύχει αυτό το στόχο χωρίς την εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου περικοπών των συντάξεων. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι πάντα ήταν της άποψης ότι αυτές οι περικοπές δεν ήταν ούτε νόμιμες, ούτε αναγκαίες. «Είμαι ευτυχής που αποτρέψαμε την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 14% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους στην Ελλάδα, είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πρόσθεσε ότι είναι σαφές πλέον ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγράμματος. Υπογράμμισε ότι τα δύο βασικά ζητούμενα για την ευρωζώνη, βάσει των οποίων αξιολογούνται οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας σε συνδυασμό με την τήρηση των συμφωνημένων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

Ζητούν τροποποίηση του προϋπολογισμού της Ιταλίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είπαν πως το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφώνησαν με την Κομισιόν πως η Ρώμη θα πρέπει να το τροποποιήσει.

«Στηρίζουμε την εκτίμηση της Κομισιόν και συστήνουμε στην Ιταλία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφώνεται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στηρίζουμε επίσης τον συνεχιζόμενο διάλογομεταξύ της Κομισιόν και των ιταλικών αρχών», ανέφεραν νωρίτερα σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί. Ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι το Eurogroup στηρίζει την Κομισιόν στις εκτιμήσεις της για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, συστήνοντας στη χώρα να λάβει μέτρα ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Πηγή: www.thetoc.gr

2018-12-04T14:12:43+00:00